En leiebil kommer svært godt med for den som skal feriere innenlands og ikke har egen bil. I dag finnes det mange utleiere av bil til både kort- og langtidsleie. Vi skal her se på hvem som har mulighet til å leie bil, og hvilke krav som stilles.
Hva kreves?
De aller fleste leiebilselskaper forlanger at sjåfør har hatt bilsertifikat i minst et år. Andre opererer med en minimumsalder, for eksempel 20 år eller til og med 25 år. Dersom du er ung og skal leie bil, bør du sjekke hvilke aldersvilkår den aktuelle utleieren kjører med.
Skulle du ha et uhell med leiebilen, og du som sjåfør er yngre enn den gitte aldersgrensen, vil du kunne få et større erstatningskrav. Med andre ord, følg leiebilselskapets regler. I tillegg kan noen utleiere finne på å kreve ekstra gebyr for unge sjåfører.
Foretrukne betalingsmetoder
Det er sjelden du kan bruke kontanter for å betale for leiebil. Mange utleiere krever at du har kredittkort, som selskapet kan ta avtrykk av. Dette gjelder gjerne hvis det er snakk om månedsleie. Da vil selskapet foreta kredittvurdering av deg som kunde. Skal du leie for korte perioder holder det ofte med et debetkort.
Er det dyrt?
Hvor mye det koster å leie bil varierer med tid og stunder, samt etter hvilket selskap du leier hos. Skal du leie bil på sommertid er du ikke alene, da det er da etterspørselen er størst. Derfor må du regne med dyrere priser i sommermånedene. Et tips her er å leie bil så langt i forveien som mulig.
Prisene varierer også etter hvor i Norge du leier bilen. Er du i en av storbyene vil det kanskje bli dyrere enn hvis du leier fra en avdeling lenger ute i distriktene. Igjen er det på sommertid at forskjellene nok vil være størst her. Samtidig finnes det færre tilbydere på de mindre stedene, slik at du vil ha mindre å velge mellom.
Kvalitet kan påvirke pris
Ønsker du å leie en premium toppklassebil blir dette selvfølgelig en del dyrere enn et mer alminnelig kjøretøy. I juli 2021 kunne du leie en standard bil i Oslo for en hel måned, for knapt over 10 000 kroner. En toppklassebil ville kostet deg rundt 60 000 kroner. Forskjellen er med andre ord ganske stor.
Gode muligheter
Nesten uansett hvor du bor i Norge vil det ikke være altfor langt til nærmeste utleiested. De store selskapene, som Avis, Hertz, Budget og Sixt, har avdelinger mange steder. I tillegg har de avtaler med lokale bilforhandlere og verksteder, slik at kunder kan hente bilene hos disse.
Ting å huske på
Før du leier bil må du tenke over hva slags ekstrautstyr du måtte trenge. Trenger du barnesete og ikke har et selv? Da finnes det muligheter for å låne dette hos leiebilselskapet. Har du ikke GPS på telefonen vil det også være mulig å få leid dette.
Dersom du har muligheten til å betale med kredittkort, bør du absolutt gjøre det. Slik beskyttes du mot krav som kan komme senere. Når du betaler med kort tar selskapet gjerne et depositum, noe som er greit å på kredittkort.
Sjekk ut bilene
Når du leter på nettsidene til leiebilselskapene etter den rette bilen, er det noen faktorer du bør sjekke ut. Selv om du kanskje ser for deg å leie en så billig bil som mulig, kan det å gå opp en klasse likevel være lønnsomt. Dette er på grunn drivstoff-forbruket. I Norge er det ikke akkurat billig å fylle drivstoff, så det kan være en idé å skaffe seg en bil som ikke sluker opp all bensinen med en gang.
Som regel er dessuten lurt å levere bilen med full tank. Dersom utleieren skal fylle opp tanken for deg etter tilbakelevering, kan det fort bli dyrt. Her er det uansett viktig at du leser deg opp de drivstoffreglene hos din forhandler.
Forsikring ved leiebil
Når det kommer til leiing av bil, er det lurt å ta høye for forsikringen. Det finnes mange typer forsikring, og både kasko- og ansvarforsikring er det leiebilselskapet som tar seg av. Som leietaker må du huske på at egenandelen kan være høy. En del kredittkort kommer med gunstige forsikringer som kommer godt med på reise. Finn derfor hva ditt kredittkort har av forsikringer.
Levering
Foruten å ha fylt opp tanken, gjelder det å levere bilen tilbake i god stand. Husk å rydde opp etter deg, og glem i hvert fall ikke igjen egne verdifulle eiendeler. Når du leverer er, det lurt å ha god tid. Særlig ved høysesong for bilutleie kan det bli en del venting, særlig hvis du er på et utleiekontor med begrenset kapasitet.
Det har seg slik at det ofte er i helgen det er billigst å leie bil, selv om det kanskje ikke er det mest tidsbesparende tidspunktet å levere bilen tilbake på.